top of page

רק אל תקראו לי פסיכולוג ספורט

תמונת הסופר/ת: ד"ר לאל גרשגורןד"ר לאל גרשגורן

חשים שאתם לא מצליחים להביא את עצמכם בתחרות כמו באימון?

חווים חוסר יציבות ברמת ביצוע?

מרגישים שכולם מאמינים בכם חוץ מכם?

או שההשתתפות בספורט גובה מכם מחירים נפשיים שמשפיעה על חיי היום יום שלכם מחוץ לספורט?

הדוגמאות כמובן עוד רבות. אם אלו מיצגים אתכם, או כהורים לספורטאים, את ילדכם, אנחנו פה כדי לעזור.


פסיכולוגיית ספורט מתמקדת בשני תחומים מרכזיים:

(א) איך שיפור היבטים פסיכולוגיים כמו אמונה ביכולתי, ויסות עוררות/רגשות, קשב, לכידות ועוד, מסייע לביצוע איכותי ועיקבי יותר.

(ב) כיצד השתתפות בפעילות ספורטיבית מסייעת להתפתחות תקינה של היבטים פסיכולוגיים באדם כגון תפיסת העצמי, יכולות חברתיות, יכולות ויסות ותחושת שליטה תוך שמירה מרבית על הבריאות הנפשית.


תחום פסיכולוגיית הספורט והביצוע מתפתח בקצב הולך וגובר. למשל, אם עד לא מזמן נושא החוסן המנטאלי נתפס כסוג של יתרון משני, היום הוא כבר נתפס כחובה בסיסית להתפתחות בתחום הספורט. כמו שאר המרכיבים, כגון הטכניים והפיזיים, גם חוסן מנטאלי הוא מרכיב מתפתח הדורש אימון ותרגול. כמו שאר המרכיבים, גם הוא נשחק אם לא ממשיכים לאמן אותו. הרי נאמר תחת מידת הענווה - "לא לעולם חוסן".

בשנים האחרונות, יותר ויותר ספורטאים העזו לנפץ את מצג "החוסן העל-אנושי" ושיתפו על הקשיים והתמודדות בחיי הספורט הזוהרים. מייקל פלפס (שחייה), נעמי אוסקה (טניס), סימון ביילס (התעמלות), קווין לאב (כדורסל) הם דוגמאות לספורטאי-על שהיו אמיצים מספיק לשתף במצוקותיהם. בארץ היו אלה אלון תורגמן (כדורגל), יוליה גלושקו ואמיר וינטרוב (טניס), גל מקל ועודד קטש (כדורסל) בסרט "לבד על המגרש".

בספרות המקצועית יש מגוון הגדרות לחוסן מנטאלי. אחת המקובלות היא של ג'ונס ועמיתיו מ 2002. הם הגדירו חוסן מנטאלי כיתרון פסיכולוגי טבעי או נרכש המאפשר התמודדות טובה יותר עם דרישות הספורט (תחרות, אימונים, סגנון חיים וכד') והלחצים המלווים דרישות אלו. יתרה מכך, הם טענו שחוסן מנטאלי מאופיין ע"י היכולת להתרכז, לחזור מטעויות, להתמודד עם לחץ, להתמיד אל מול קשיים ולהציג יכולת ללמוד ולהתפתח מכישלונות.

 

אנשי מקצוע בתחום הפסיכולוגיה של הספורט מלווים ספורטאים בהצלחות וגם ברגעים קשים כבר שנים רבות וביתר שאת בשנים האחרונות. ליווי מתבצע במשלחות ישראליות למשחקים האולימפיים, אליפויות עולם ואירופה בענפים רבים כולל זכייה במדליות. ליווי גם מתקיים בקבוצות בליגות העל בכדורגל, כדורסל, כדורמים וכדוריד כולל זכיות באליפויות וגביע המדינה. כמו כן, מלווים אנשי פסיכולוגיית הספורט מחלקות נוער רבות וספורטאים צעירים במגוון ענק של ענפים יחידניים וקבוצתיים.

רוב אנשי המקצוע כיום בארץ בתחום פסיכולוגיית הספורט רכשו את השכלתם בתוכניות תואר שני ייעודיות לנושא. עד 2018, אלו היו חייבים לצאת לחו"ל לבצע את לימודיהם. כיום בישראל קיימות שתי תוכניות מוביליות בנושא: תואר שני בפסיכולוגיית ספורט במכללה למנהל בראשל"צ ותואר שני בפסיכולוגיה חברתית עם הרחבה בפסיכולוגיית ספורט באוניברסיטת רייכמן. אנו ממליצים לכל הספורטאים והספורטאיות, המאמנים והמאמנות, ההורים, האיגודים והאגודות לבחור את הטובים ביותר שבאנשי המקצוע. אלו אשר עברו את ההכשרה המתאימה ביותר, רכשו בצורה מסודרת, מאורגת ומאושרת את היכולות המעשיות להוביל וללוות תהליכי חוסן ויש להם את הידע והניסיון לגבות אותם. כמו בנושאים טכניים, פיזיים וטקטיים אנו מצפים ללא פחות מכך בתחום פסיכולוגיית הספורט.     

עם זאת, היות ופסיכולוגיית ספורט עדיין אינה מוגדרת כענף עצמאי בפסיכולוגיה, המונח פסיכולוג ספורט או פסיכולוגית ספורט, הנפוץ בקרב ספורטאים ומאמנים, עדיין אינו מאושר לשימוש באופן פורמלי. פסיכולוגים המלווים ספורטאים ייעשו את עבודתם תוך חתירה למקצוענות ומצוינות ותוך הקפדה על כללים אתיים גם אם תקראו להם בשמות אחרים. מקווים לראותכם בקרוב ולהעניק לכם ליווי פסיכולוגי מעולה.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page