top of page
תמונת הסופר/תAsaf Blatt

השתנקות תחת לחץ/ רועי יבלוצניק


הקריסה של עירוני קריית אתא במחצית השנייה מול הפועל ת״א היא אחת הדוגמאות לתופעה שנקראת השתנקות/חנק תחת לחץ בספורט.


השתנקות תחת לחץ הוא מונח מוכר לכל מי ששיחק או צפה בספורט, והוא מתייחס לתופעה שבה גם הספורטאים המוכשרים והמיומנים ביותר יכולים להיכשל ולא להופיע במיטבם במשחקים או תחרויות.

דוגמאות לא חסרות, קריסת ה-Red Sox במשחק השביעי מצוטטת לעתים קרובות כאחת הקריסות הגדולות בתולדות הספורט עקב ללחץ. למרות שהובילו על הניו יורק יאנקיז 3-0 בסדרה על אליפות העולם והחזיקו ביתרון במשחק, הרד סוקס לא הצליחו לנצח והפסידו את האליפות.


גם בספורט יחידני כגון טניס ניתן לראות אירועים כאלו, לדוגמה, כוכב הטניס נובאק ג'וקוביץ' שלמרות הצלחתו והדומיננטיות שלו בספורט, לא הצליח בשנת 2021 לזכות באליפות ארה״ב הפתוחה ובכך החמיץ שני שיאים: זכייה בכל ארבעת טורנירי הגראנד סלאם בשנה קלנדרית אחת, וזכייה ב-21 טורנירי גראנד סלאם - שיא של כל הזמנים. 

הספורטאים מגיעים לתחרות/משחק  כאשר הם יודעים שיכולת טובה ותוצאה טובה תביא איתה פרסום, גאווה וכבוד ובמקרים רבים אפילו שדרוג כלכלי. 


מחשבות אלו מגבירות את  הלחץ שמוטל עליהם ובעקבות זאת, יחוו ירידה דרסטית ביכולת, ירידה זו נקראת בשפה המקצועית – choking under  pressure  וינברג וגולד הציגו במודל שלהם שהשתנקות תחת לחץ תופיע כאשר יש מספר פרמטרים שצריכים להתרחש:

  1. תחרות חשובה.

  2. מהלך קריטי בתחרות/משחק.

  3. הערכה ע״י מאמנים וקהל.


המודל מסביר את הכשלים הקוגניטיביים והפיזיים שמשפיעים על הפגיעה בביצוע. פגיעה במתח השריר, שבירה של תזמון וקואורדינציה בזריקה, כניסה לקשב פנימי וצר, שרירים מתוחים ועייפות מוגברות, חוסר יכולת להפנות את הקשב לגורמים חשובים והתרכזות במודעות עצמית. כאשר ספורטאים ממומחים חשים מודעות עצמית תחת לחץ הם עוברים לעיבוד מידע של מתחילים, מנסים לשלוט בביצוע שלהם, דבר זה מגביר את העומס על זיכרון העבודה אשר מוביל להשתנקות ולביצוע ירוד.


אז מה ניתן לעשות? 

  1. אחת האסטרטגיות היעילות ביותר היא להתמקד בתהליך, ולא בתוצאה. המשמעות היא שספורטאים צריכים להתמקד בביצוע הכישורים והטכניקות שעבדו עבורם בעבר, במקום לדאוג לגבי התוצאות. בנוסף, זה יכול להיות מועיל לאמץ חשיבה של שיפור , הכוללת אימוץ אתגרים כהזדמנויות לשיפור והתפתחות, במקום לפחד מכישלון.

  2. אסטרטגיה נוספת למניעת חנק בלחץ בספורט היא תרגול מיינדפולנס. זה כרוך במודעות רבה יותר למחשבות, רגשות ותחושות הגוף של האדם, ללמוד איך לווסת אותם על מנת לשמור על מיקוד וקור רוח. על ידי תרגול מיינדפולנס, ספורטאים יכולים ללמוד לנהל מתח וחרדה, ולהופיע במיטבם גם במצבי לחץ גבוה. קבוצת הפועל באר שבע בכדורסל החלה השנה להשתמש בכלי זה.

  3. אחריות הצוות המקצועי לזהות את השלב בו נמצא הספורטאי, לווסת את העוררות שלו ואם צריך להוריד לספסל על מנת להרגיע אותו או לזרוק מילה שתעודד את השחקן.

  4. לא לתת למחשבות השליליות להשתלט עלייך במהלך המשחק, לא שכחת לשחק, תתחיל עם הדברים הפשוטים והבטוחים שלך במשחק ולאט לאט הבטחון שלך יחזור ויחד איתו האוטומציה של הפעולות.

  5. לבסוף, חשוב שספורטאים יבינו שחנק בלחץ הוא חוויה נורמלית ושכיחה, ושכולם חווים אותה בשלב מסוים בקריירה. במקום לראות בתופעה ככישלון אישי, חשוב לראות בה הזדמנות ללמוד ולצמוח, לחפש משאבים ותמיכה שיעזרו לספורטאים להתגבר על התופעה בפעם הבאה.




לסיכום, השתנקות/חנק תחת לחץ היא תופעה שכיחה בספורט, המשפיעה גם על הספורטאים המיומנים והמוכשרים ביותר. עם זאת, על ידי התמקדות בתהליך, אימוץ חשיבה חיובית של צמיחה, תרגול מיינדפולנס והבנה שחנק בלחץ היא חוויה נורמלית, ספורטאים יכולים להתגבר על האתגר הזה ולתפקד במיטבם במצבי לחץ גבוה.


  • הכותב הינו פסיכולוג, פרטיקן בשירות הפסיכולוגי החינוכי בפתח תקווה ויועץ בתחום הפסיכולוגיה של הספורט המאמץ והביצוע.  מלווה קבוצות ושחקנים לשיפור ביצועים על ידי הקניית כלים קוגניטיביים ומנטליים כדי שיוכלו להתמודד במצבי לחץ שונים ולנצל את מלא הפוטנציאל. 

 


25 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page